Problemen met uw verhuurder?
Vereniging Huurders Haarlemmermeer - De schakel tussen huurder en verhuurder
Als organisatie voor huurders behartigt de Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) de belangen van Bewonerscommissies, individuele huurders en woningzoekenden in de gemeente Haarlemmermeer rond hun woon- en leefomgeving. De vereniging hecht daarom veel waarde aan een goede communicatie met haar achterban. De VHH is ontstaan in 1996 na een fusie van Stichting Huurders Belangen Haarlemmermeer (S.H.B.H) met de Bewoners Contactraad van Woningbouw Vereniging Haarlemmermeer. De VHH is lid van de Woonbond, de landelijke overkoepelende organisatie welke de huurdersbelangen vertegenwoordigt. Bovendien maakt de VHH deel uit van de Stichting Huurdersorganisaties Ymere (SHY).
Bestuursleden van de VHH maken in de SHY beleid samen met andere huurderorganisaties uit de regio Amsterdam voor de huurderszaken, zoals individuele wensen van de huurders en zorg voor voldoende sociale huurwoningen en betaalbaar wonen. Meer ruimte voor nieuwe huurvormen en meerwerk in huurwoningen naar de wensen van de bewoners. Daarnaast blijft de aandacht voor de doelgroepen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan senioren, aanpasbaar bouwen, jongerenhuisvesting en de bereikbare voorraad.
Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, die regelmatig op de hoogte worden gebracht over huurderszaken door middel van cursussen en thema-avonden. Vanwege de uitgestrektheid van haar werkgebied heeft de VHH de gemeente verdeeld in zes werkgebieden, die overeenkomen met de gemeentelijke indeling. In de werkgebieden, dus ook in Floriande, is minimaal één bestuurslid werkzaam. Hij of zij vormt het aanspreekpunt voor de aangesloten Bewonerscommissies, individuele huurders, dorps- en wijkraden in het werkgebied. Hierdoor kan de VHH snel bruikbare ondersteuning of begeleiding leveren. Verder werkt het VHH-bestuurslid samen in een team dat bestaat uit vertegenwoordigers van politie, Meerwaarde, Ymere, gemeente en buurbeheer.
De bewonerscommissie bestaat uit een groep huurders/bewoners, die de belangen van hun medehuurders/bewoners uit een complex of buurt vertegenwoordigt. Daarbij moet men denken aan vraagstukken of kwesties die een complex aangaan, zoals onderhoud, renovatie- en sloop/nieuwbouwplannen.
Sinds de invoering van de Woningwet in 2015 maakt de VHH samen met gemeente en Ymere prestatieafspraken, waar allerlei zaken op het gebied van huren, worden vastgelegd. Deze afspraken zijn voor een langere termijn vastgelegd in een Raamovereenkomst.
De VHH heeft een HuurdersAdviesRaad, die frequent door het bestuur wordt geraadpleegd over hun mening bij huurdersvraagstukken. Daarmee wil de VHH het contact met individuele huurders goed onderhouden.
|